Geduld Overwint

Hondenopvoedvereniging

Reverse sneezing

Reverse sneezing (vrije vertaling = omgekeerd niesen) is het plotseling optreden van zeer geforceerde inademingbewegingen door de neus wat een snurkend geluid veroorzaakt. Het inademen gaat zo snel als niesen en wordt daarom omgekeerd niesen genoemd. Vooral kortsnuitige honden hebben hier last van maar in principe kunnen alle honden dit fenomeen ontwikkelen.

reverse sneezing

Oorzaak en behandeling: Reverse Sneezing wordt vaak veroorzaakt door een irritatie van het slijmvlies in de keelholte boven het zachte gehemelte. Dit zorgt voor een soort kramptoestand van de spieren in de keelholte. Je kan Reverse Sneezing herkennen aan een rochelend, of snurkend geluid. Het ontstaat meestal wanneer de hond opgewonden is, maar soms ook na het drinken, eten, rennen of aan de riem trekken. Een typische aanval duurt enkele seconden, maar sommige honden hebben er een paar minuten last van. Je kunt Reverse Sneezing opheffen door over de keel te wrijven of de neusgaten dicht te houden tot de hond slikt. Ook kan lichtjes blazen in het gezicht van de hond helpen. In sommige gevallen kunnen andere zaken een rol spelen, zoals bijvoorbeeld allergieën of prikkelende middelen (stuifmeel, rook, parfum een grasspriet in de neus). In die gevallen kunt u met de hond het beste naar de dierenarts gaan.

De meeste honden die zo af en toe een aanval hebben kunnen hier prima tegen. Wel is het belangrijk om Reverse Sneezing niet te verwarren met een vernauwing van de luchtpijp of een hartafwijking. Het is dus van belang je hond bij twijfel door de dierenarts te laten onderzoeken.