Geduld Overwint

Hondenopvoedvereniging

Grasaar bij je Hond

Heerlijk! Het is lente, dus op naar het bos.
Maar wel opletten! In de lente en zomer is het gras hoog en zitten er zogenoemde grasaren in het gras: zaden met venijnige weerhaakjes. Grasaren zijn erg vervelend voor je hond, ze veroorzaken namelijk vaak een ontsteking.

grasaar

Ze worden ook wel kruipers genoemd. Een grasaar kan makkelijk in de vacht van je hond terechtkomen, daar blijven hangen en uiteindelijk zelfs door de huid heendringen. Dit gebeurt meestal tussen de tenen, maar kan overal op het lichaam voorkomen, ook bijvoorbeeld in de oren of in de ogen! Deze indringers zijn natuurlijk niet welkom en het lichaam van je hond beschouwt ze dan ook als lichaamsvreemd materiaal. Vaak krijgt de hond uiteindelijk een ontsteking rond een binnengedrongen grasaar.

De grasaar verwijderen

Als je er op tijd bij bent, kun je de grasaar verwijderen met een pincet. Mocht dit niet lukken, ga dan naar de dierenarts. Hij zal de grasaar verwijderen. Die behandeling kan best lastig zijn, omdat een grasaar diep onder de huid kan gaan zitten. Check je hond na een wandeling dus op grasaren. Dat kan een hoop ellende voorkomen.